Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat ten nejvhodnější ochranný nástřik podvozku

Ochranný nástřik karosérie: Průvodce výběrem nejlepšího pro vaše vozidlo


Když investujete do svého vozidla, chcete, aby vám sloužilo co nejdéle a v co nejlepším stavu. Jedním z klíčových kroků k dosažení tohoto cíle je ochrana karosérie vašeho vozu. A jedním z nejefektivnějších způsobů, jak toho dosáhnout, je použití ochranného nástřiku karosérie. Ale jak si vybrat ten nejlepší pro váš konkrétní automobil? V tomto článku vám poskytneme užitečné rady a tipy, které vám pomohou udělat správné rozhodnutí.




 

Proč je ochranný nástřik karosérie důležitý?


Než se pustíme do podrobností výběru ochranného nástřiku, pojďme se podívat na to, proč je ochranný nástřik karosérie tak důležitý. Vaše vozidlo je vystaveno nepříznivým vlivům prostředí, jako jsou povětrnostní podmínky, prach, štěrk, solné roztoky a mnoho dalšího. Všechny tyto faktory mohou způsobit poškození karosérie, což může vést k rzi a dalším problémům.

Ochranný nástřik karosérie vytváří ochrannou bariéru, která brání těmto škodlivým vlivům. Správně zvolený nástřik může prodloužit životnost karosérie vašeho vozu a ušetřit vám peníze na drahých opravách.
 

Jak vybrat ten nejlepší ochranný nástřik karosérie?


Existuje několik typů ochranných nástřiků karosérie, z nichž každý má své vlastnosti a výhody.

Zde jsou některé z nejběžnějších typů:
  1.     Voskový nástřik: Voskové nástřiky jsou oblíbenou volbou pro ochranu karosérie. Tento typ nástřiku vytváří tenký voskový film na povrchu vozidla, který chrání před škodlivými vlivy prostředí, jako jsou dešťová voda, prach a UV záření. Voskový nástřik zároveň dodává karosérii lesk a zlepšuje její vzhled.
  2.     Keramický nástřik: Keramické nástřiky jsou známé svou vysokou odolností a dlouhotrvající ochranou. Tento typ nástřiku vytváří tvrdý a odolný povlak, který odolává poškrábáním, UV záření, chemikáliím a dalším vnějším vlivům. Keramické nástřiky také vytvářejí lesklý povrch.
  3.     Polyuretanový nástřik: Polyuretanové nástřiky jsou známé svou vysokou elasticitou a odolností proti odření. Tento typ nástřiku je vhodný pro vozidla, která mají být vystavena náročným podmínkám, jako jsou terénní vozidla. Polyuretanový nástřik může chránit karosérii před poškozením a rezí.
  4.     Akrylátový nástřik: Akrylátové nástřiky jsou obvykle používány na starší vozidla a mohou být aplikovány ve formě spreje. Tento typ nástřiku pomáhá obnovit vzhled karosérie tím, že zakrývá malé nedokonalosti a oděrky. Je však méně trvanlivý než některé jiné typy nástřiků.
  5.     Nano-keramický nástřik: Nano-keramické nástřiky jsou moderní variantou ochranných nástřiků, které využívají nanotechnologie. Tyto nástřiky vytvářejí extrémně tenký, ale pevný povlak, který poskytuje vynikající ochranu proti poškrábáním, UV záření a korozním vlivům.

Při výběru ochranného nástřiku je důležité zvážit typ a vlastnosti vašeho vozidla, vaše potřeby a preference. Nezapomeňte také na správnou přípravu povrchu a aplikaci, což má zásadní vliv na účinnost nástřiku.

Dále se nástřiky dělí podle barevného provedení: 

Ochranné nástřiky pro podvozek vozidla jsou obvykle k dispozici v několika různých variantách, co se týče jejich barvy nebo transparentnosti. Většina z těchto nástřiků je však koncipována tak, aby se daly přelakovat. Zde jsou některé z možných barevných druhů ochranných nástřiků:
  1.     Průhledný nástřik
  2.     Černý nástřik
  3.     Bílý nástřk
  4.     Šedý nástřik

Je důležité poznamenat, že většina ochranných nástřiků je v praxi průhledná nebo má jemně hnědou barvu, což je ideální pro skrytou ochranu podvozku bez výraznějšího vlivu na estetiku vozidla. Při výběru ochranného nástřiku by měla být prioritou kvalita a účinnost nástřiku, nikoli jeho barva.

Věnujte pozornost kvalitě ochranného nástřiku podvozku


Kvalita nástřiku je klíčová. Vyberte renomovanou značku, která je známá svými výrobky v automobilovém průmyslu. Kvalitní nástřik bude odolnější a poskytne lepší ochranu.
 

Důkladná připrava povrchu karosérie


Příprava povrchu karosérie je klíčovým krokem před aplikací ochranného nástřiku, protože zajišťuje, že nástřik bude mít optimální přilnavost a poskytne dlouhodobou ochranu. Zde je krok za krokem, jak připravit povrch karosérie:
  1.     Důkladné mytí: Začněte tím, že důkladně umyjete celý povrch karosérie. Použijte kvalitní automyčku nebo autoshampoo, abyste odstranili nečistoty, prach, bláto a zbytky vosku nebo jiných povlaků.
  2.     Odmastění: Použijte odmašťovací prostředek, abyste odstranili zbytky oleje, mastnoty a jiných kontaminantů. Dbejte na to, aby byl povrch karosérie čistý a suchý před pokračováním.
  3.     Odstranění rzi a oxidace: Pokud na karosérii jsou nějaké známky rzi nebo oxidace, použijte vhodné prostředky nebo brusné materiály k jejich odstranění. Důkladně očistěte a zaznamenejte, kde byly problémy s rzi, abyste je mohli následně adekvátně ošetřit.
  4.     Pískování nebo broušení: Pro odstranění starého nátěru, nerovností a dalších povrchových vad může být potřeba pískování nebo broušení. Tento krok pomáhá vytvořit hladký a čistý povrch pro nástřik.
  5.     Maskování citlivých oblastí: Pokud máte nějaké části karosérie, které nechcete nástřikovat (například okna, chromované detaily atd.), důkladně je zakryjte maskovací páskou nebo plastovými fóliemi, aby nedošlo k nechtěnému kontaktu s nástřikem.
 

Mějte na paměti trvanlivost nástřiku


Některé nástřiky budete muset obnovovat pravidelně, zatímco jiné mohou poskytovat dlouhodobější ochranu. Zvažte, jak často jste ochotni provádět údržbu a jakou trvanlivost očekáváte.
 

Zvažte profesionální aplikaci

Pokud nejste zkušenými DIY (udělej si sám) mechaniky, mohlo by být lepší nechat profesionály nástřik aplikovat. Špatně provedená aplikace může snížit účinnost nástřiku.

 

Ochranný nástřik karosérie může prodloužit životnost vašeho vozidla a ušetřit vám spoustu peněz na opravy. Správný výběr nástřiku je klíčový, a proto důkladně zkoumejte různé typy, věnujte pozornost kvalitě produktu a zvažte profesionální aplikaci. S dobře zvoleným ochranným nástřikem můžete užívat jízdu ve vašem voze po mnoho let bez starostí o stav jeho karosérie.
 

Naší nabídku naleznete pod rozdělením


Ochranný nástřik podvozku nepřelakovatelný
Ochranný nástřik podvozku přelakovatelný 
Ochranný nástřik vosk 





Autor článku

Lukáš Pastrňák


Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.