Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody 7 kroků, jak nachystat auto na zimu

7 kroků, jak nachystat auto na zimu

01. 02. 2023
|

Zima bývá pro automobily i řidiče nejnáročnějším ročním obdobím. Připravili jsme pro vás 6 tipů, jak připravit auto na zimu. Ukážeme vám, co zkontrolovat, co kam dolít a jaké věci se hodí přibalit do kufru. Tak čtěte dále, pokud chcete mít jistotu, že jste na zimu připraveni.

1. Doplňte potřebné kapaliny

Základem je dostatešně mrazuodolná chladicí kapalina a dostatečná hladina kapaliny. Pokud jste během roku do chlazení dolévali pouze destilovanou vodu, mohlo by se stát, že jste směs příliš naředili. Při velkých mrazech by pak hrozilo její zamrznutí

V našich podmínkách se směs chladicí kapaliny doporučuje ředit alespoň do -20 °C. Pokud máte pochybnosti o mrazuodolnosti, raději zajeďte do autoservisu, kde vám ji přeměří. Zhruba po 3 letech je ideální chladicí kapalinu vypustit a nalít novou.

Chladicí kapalinu dolévejte při studeném motoru, abyste se nepopálili. Kapalinu vybírejte dle servisní knížky vozu, v případě nouze se řiďte barvou kapaliny, kterou teď máte v autě. Rozhodně nikdy nemíchejte kapaliny různých barev!

Doplňte kvalitní zimní směs do ostřikovačů. V zimě vám sice nehrozí přilepený hmyz na skle, ale déšť, mráz, sníh a sněhová břečka dokážou na předním skle udělat pořádnou paseku. Zimní směs vám pomůže udržet dobrý výhled z vozu.



Zkontrolovat, případně dolít, a v případě blížícího se časového či kilometrového intervalu, nechat vyměnit byste měli také motorový olej. Jeho mazací schopnosti totiž s klesající teplotou slábnou. Proto je dobré mít během zimy v motoru kvalitní a čerstvou náplň.

2. Přezujte na zimní pneumatiky

Kvalitní pneumatiky jsou klíčové pro bezpečné řízení i účinné brzdění, proto je důležité, aby vaše obutí odpovídalo ročnímu období. Především v zimě je dobré nepodceňovat situaci a investovat do kvalitních zimních pneumatik.


Pokud používáte celoroční pneumatiky, zkontrolujte tlak v pneumatikách s pomocí manometru, v případě potřeba je dofoukněte kompresorem. Zaměřte se také na hloubku dezénu. V ČR musí mít v zimě dezén alespoň 4 mm.

3. Zkontrolujte autobaterii

Jednou z věcí, na kterou se před zimou často zapomíná, je kontrola stavu akumulátoru. Během zimy akumulátor trpí vlivem nízkých teplot a zvýšenými nároky, které souvisí s používáním topení, případně vyhřívání sedadel. Pokud zpozorujete první náznaky problémů při startování, přeměřte stav autobaterie, případně rovnou připojte nabíječku autobaterií. Může se však stát, že bude „mrtvá“. V tom případě budete muset autobaterii vyměnit za novou.

4. Zvažte zimní prohlídku v autoservise

Většinu úkonů sice zvládnete sami, ale přesto není od věci zajet do autoservisu na zimní prohlídku. Zde vám před zimou zkontrolují autobaterii, hladinu všech kapalin, opotřebení brzdových destiček, připadně při té příležitosti zkontrolují i stav klimatizace a správnou funkci světel.

5. Umyjte a ošetřete auto před zimou

V zimě bývá auto náchylnější na znečištění. Na mytí vozu používejte kvalitní autošampóny a na závěr auto ošetřete voskem. Zvýšenou pozornost věnujte při umývání vozu především přednímu sklu, zrdcátkům a osvětlení.



Umyjte karoserii, okna, omeťte světlomety od sněhu, případně vyměňte prasklé žárovky. I v zimě myslete na pravidlo vidět a být viděn. Zkontrolujte proto také stav stěračů. Zpuchřelé gumičky spíše špínu rozmazávají.

Pokud vám auto během noci zapadlo sněhem, raději věnujte pár minut ometení sněhu, než abyste riskovali špatný výhled. Smeťte také sníh ze střechy, aby se náhle neuvolnil během jízdy. To by mohlo výrazně ohrozit například za vámi jedoucí auta.

6. Výbava, která se vám může (nejen) v zimě hodit

Do automobilu se na zimu hodí přibalit těchto pár věcí, které zpříjemní zimní cestování.

7. Pár dalších tipů, jak se v zimě chovat při řízení

  • Nechávejte si rezervu paliva pro případ, že byste někde uvízli a potřebovali si topit.
  • Sledujte výstražné kontrolky na palubní desce. Pokud se rozsvítí některá z těch červených, zastavte na prvním bezpečném místě. Pokračování v jízdě by mohlo mít vážné následky.
  • Mějte po ruce zelenou kartu pro případ nehody či poruchy.
  • V zimě se raději držte co nejvíce na hlavních tazích, které obsluhují silničáři.
  • Přizpůsobte rychlost jízdy počasí a stavu vozovky, při náledí a sněžení nikam nespěchejte.
  • Poslouchejte dopravní zpravodajství, případně použijte navigaci, která hlásí aktuální provoz a informuje o autonehodách.

Další ADR tipy pro údržbu vozu:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.